Rock-musiikista

Suosittua suomalaista musiikkia

Suomenkielinen musiikki voi nykypäivänä hyvin. Kaukana ovat ne ajat, kun Suomessa kuultiin vain muutamaa suosittua, yhden lajin edustajaa. Nykyään suomalainen musiikki kattaa jokaisen genren, ja jokaiselle kuulijalle on takuulla tarjolla omaan makuun sopivaa musiikkia. Suomalaisen musiikin historia on kantelemusiikin lisäksi alkanut kristillisen kirkon kautta aikana, jolloin virsiä ryhdyttiin ensimmäisen kerran kääntämään suomen kielelle. Kirkollisen musiikin myötä Suomeen rantautuivat myös ammattimaisemmat muusikot. Suomen kielen vakiintumisella oli tärkeä osa suomalaisen musiikin synnyssä.

Musiikki näytteli merkittävää osaa suomalaisen kansallisidentiteetin luomisessa, ja siinä missä Akseli Gallen-Kallelan maalaukset nostattivat kansallista ideologiaa kuvataiteen parissa, tekivät Jean Sibeliuksen teokset saman musiikin saralla. Suomen musiikin historia kulkee jonkin verran käsi kädessä ulkomaisen musiikin eri aikakausien kanssa. Esimerkiksi jazz-musiikin vaikutteet 1920-luvulla rantautuivat jonkin verran myös Suomeen. Iskelmämusiikki sai alkunsa 1900-luvun alun vuosikymmenten aikana ja iskelmällä sanotaan olevan juuria slaavilaisessa musiikissa. Myöhempinä vuosikymmeninä myös suomalainen pop-musiikki ja rap ovat kehittyneet ulkomaisten esikuviensa inspiroimina.

Iki-ihana iskelmä

Iskelmämusiikki on pop-genreen vivahtavaa musiikkia, jonka sanoitus voi olla joko hieman melodramaattinen tai toisaalta myös humoristinen. Alun alkaen iskelmämusiikki on periytynyt saksalaisesta schlager-musiikista. Suomalaisen iskelmän yksi isähahmoista on Georg Malmstén. Suomalainen iskelmä on myös vahvasti vaikuttanut muihin suomalaisiin musiikin genreihin. Iskelmämusiikkia pidetään tyypillisesti keski-ikäisten ja vanhempien kuuntelijoiden mielimusiikkina, mutta monet iskelmätähdet keräävät kuulijakuntaansa myös huomattavasti nuorempaakin yleisöä. Kaiken kaikkiaan iskelmällä on suuri rooli suomalaisessa musiikissa ja sen kehityksessä.

Vaikka Suomessa on monia rakastettuja iskelmätähtiä, ovat muutamat tähdet yli muiden. Viime aikojen kohuista huolimatta Jari Sillanpää on edelleen yksi suosituimmista iskelmälaulajista Suomen historiassa, ja on myös pitänyt paikkaa yhtenä myydyimmistä artisteista. Kaija Koo on puolestaan ilahduttanut yleisöä lahjoillaan jo vuosikymmenten ajan, ja hän aloittikin laulajan uransa ollessaan vain 17-vuotias. Hieman nuorempaa sukupolvea edustaa esimerkiksi Juha Tapio, jonka tunteikkaat ja koskettavat tulkinnat saavat kuulijat herkistymään kerta toisensa jälkeen.

Suomi-rock rytisee

Suomalainen rock-musiikki syntyi Amerikassa syntyneen rock n rollin inspiroimana. Siellä rock-musiikki sai valtavan sysäyksen 1950-luvun ja seuraavien vuosikymmenten aikana. Tällöin rock rantautui myös Suomeen, ja suomalaiset artistit alkoivat sovittaa trendiä suomalaisille sopivaksi. Aluksi rock-musiikki koostuikin lähinnä suomen kielelle käännetyistä hiteistä. Kaikista hedelmällisintä aikaa rockille lienevät kuitenkin 1970-luvun tuottamat legendaariset artistit, kuten Pelle Miljoona ja Eppu Normaali. Suurta suosiota saivat nauttia myös esimerkiksi yhtyeet Hurriganes ja Dingo, jotka saivat faninsa sekaisin.

Erikoista suomalaisen rockin kirkkaimmissa tähdissä ja heidän kappaleissaan on kuitenkin se, että nämä artistit vaikuttavat edelleen valtavan paljon siihen, mitä suomalaisen musiikin maailmassa tapahtuu. Uudet sukupolvet tuntevat edelleen suosituimmat kappaleet, ja radio SuomiRock pitää rock-perinnettä yllä kaikkien kuunneltavana. Suomalainen rock on saanut huomattavan paljon vaikutteita iskelmämusiikista, ja monet tähdet ovatkin kirjoittaneet kumpaankin genreen sopivia kappaleita. Suomi on myös ehdottoman tunnettu metallimusiikistaan, ja yksi maailmalla tunnetuimmista yhtyeistä on hirviöbändi Lordi euroviisumenestyksensä ansiosta.

Suomalainen rap-musiikki takoo tahtia

Suomalainen rap saattaa olla suosituista genreistä uusin. Rap-musiikki, jota Suomessa tehdään, on omalla tavallaan ulkomaalaisen rap-genren sivutuote. Pari vuosikymmentä sitten tuskin kukaan olisi voinut uskoa, kuinka suosittua rap voisi olla suomalaisten keskuudessa. Ensimmäiset tunnetut rap-artistit olivat nimittäin lähinnä humoristisia yhtyeitä ja veivät samalla hieman uskottavuutta pois niiltä, jotka tekivät rap-musiikkia tosiaan vakavista asioista riimeillä leikittelyn sijaan. Yksi tämän aikakauden tunnetuimmista yhtyeistä on hyvinkääläinen Raptori, joka tunnetaan rohkeista ja hauskoista sanoituksistaan.

Suomessa on myös nähty hip hop-musiikin kultainen aikakausi, joka sijoittuu 2000-luvun alkuun. Tällöin kaikista suosituimpia ajan artisteja olivat esimerkiksi Paleface ja Kapasiteettiyksikkö. Suomalaista rap-musiikkia sävyttävät nykypäivänä erilaiset tyylilajit. Suomen kielellä räppääminen on nykypäivää, mutta jotkut artistit käyttävät toisinaan myös englannin kieltä. Monet pienet ja itsenäiset levy-yhtiöt tuottavat uusien rap-tähtien musiikkia ja esimerkiksi Rähinä ja Monspin ovat tätä kautta päässeet rap-musiikin parhaiden tuottajien maineeseen. Rap-musiikki voi Suomessa erinomaisesti, ja uusia lahjakkuuksia nähdään vuosittain.

Indie-artistit

Suomessa on myös hieman tuntemattomampi, mutta sitäkin tuotteliaampi ja lahjakkaampi indie-artistien joukko. Tunnetuimpia ulkomaisia genren edustajia ovat esimerkiksi Kate Nash, Of Monsters and Men ja The Cardigans. Suomen indie-artistit tuottavat musiikkiaan pienemmille levy-yhtiöille tai vastaavasti kokonaan ilman levy-yhtiön tukea. Hyviä esimerkkejä suomalaisista indie-artisteista ovat Thastor, joka on myös musiikkituottaja ja DJ, ja Astrid Swan, jonka tulkinnat ovat herkkiä ja kauniita. Lisäksi yhtye Younghearted taiteilee lyriikoillaan, ja heidän musiikkiaan pääsee kuulemaan lukuisissa konserteissa, ja esimerkiksi Spotify-musiikkipalvelun kautta.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Suomen musiikillisella kentällä on tapahtunut paljon muutoksia, jotka ovat seuranneet maailmalla kuultavia trendejä ja hittejä. Suomalaiset artistit ovat yrittelijäitä ja lahjakkaita. Taidokkaimpia artisteja rakastaa koko kansa, ja monet lahjakkuudet ovatkin saaneet lähes legendaarisen maineen kansan keskuudessa. Vaikka suomalainen musiikki ei olekaan yhtä kansainvälisesti suosittua, kuin vaikkapa ruotsalainen musiikki, on suomalaisissa artisteissa paljon potentiaalisia ehdokkaita myös ulkomaalaiselle tähtikartalle. Aika näyttää, mikä suomalaisen musiikin ja artistien tuleva suunta on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *