Rock-musiikista

Ruisrock – jytinää Turussa

Ruisrock lukeutuu Suomen suosituimpiin musiikkifestivaaleihin ja on Suomen vanhin festivaali, joka on järjestetty yhtäjaksoisesti monien vuosien ajan. Ruisrock on nimensä mukaisesti rockmusiikkifestivaali. Ensimmäinen Ruisrock järjestettiin vuonna 1970 ja siitä lähtien sen järjestämisestä vastasivat vuorotellen Turun Soitannollinen seura, Turun musiikkijuhlasäätiö ja Turun kaupungin musiikkilautakunta. Nykyään festivaalista pitää huolen Vantaan Festivaalit Oy. Alun perin ajateltiin, että Ruisrock olisi koko Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut rockfestivaali, kunnes selvisi, että Hollannissa oli ehditty järjestää Pinkpop-festivaali aikaisemmin.

Ruisrockin esikuvana on myös pidetty Woodstockin festivaalia, joka on kuitenkin pelkkää harhaluuloa. Ruisrockia koskien on esitetty vaatimuksia, että se tulisi siirtää muualle pidettäväksi, sillä sen vaikutukset ympäristöön ovat tuhoisia. Kuitenkin ainakin toistaiseksi festivaali jatkaa vanhalla tutulla paikallaan. Ruisrockissa on esiintynyt vuosien varrella rockin suuria nimiä, kuten Metallica, Bon Jovi, Nirvana, Iron Maiden, U2, Aerosmith, Red Hot Chili Peppers, Rammstein, Colosseum, Jeff Beck, The Mahavishnu Orchestra, Chuck Berry, Bob Dylan sekä lukuisia muita tunnettuja rockartisteja.

Ruisrockin alku

Ruisrockin perustajajäseniin kuuluivat muun muassa Antero Laiho, Kari Purssila, Olli Pellikka ja Christer Donner. Sama kokoonpano perusti myös yhtyeen nimeltä Information vuonna 1969. Heillä syntyi yhdessä ajatus siitä, että Turussa pitäisi järjestää rockfestivaali. Information järjestikin konsertin muodossa oman mielenosoituksensa kesällä 1969 Turun musiikkijuhlien aikaan. Yhtye vaati, että musiikkijuhlien ohjelmistoon pitäisi saada myös pop- ja rockmusiikkia, sillä heidän mielestään musiikkijuhlat oli liian konservatiivinen tapahtuma. Yhtye saikin nimensä lehtiin tempauksensa johdosta.

Informationin miehet tapasivat lopulta Turun musiikkijuhlien tuolloisen johtajan ja pistivät yhdessä hihat heilumaan. Kaupungin nuorisotoimiston nimellä lähetettiin kirjeitä lukuisille eri ulkomaisille rock-artisteille, joihin lukeutuivat muun muassa Rolling Stones ja Pink Floyd. Ruotsalainen promoottori Thomas Johansson liittyi myös remmiin vuoden 1969 lopussa. Rolling Stonesin sihteerinä toiminut Joe Barryman vastasi kutsuun, että yhtye palaa asiaan myöhemmin, sillä Mick Jagger oli lomalla. Pink Floyd puolestaan pyysi hurjaa palkkiota eikä lopulta koskaan saapunut Turkuun esiintymään.

Ensimmäinen Ruisrock

Ensimmäinen Ruisrock järjestettiin Turun Ruissalossa vuonna 1970 ja sinne saapui 38 000 kuuntelijaa. Musiikkifestivaaleilla esiintyivät muun muassa Family, Colosseum ja Argent. Seuraavana vuonna kuulijoiden määrä olikin jo kasvanut 100 000 henkeen huonosta säästä huolimatta. Toisessa Ruisrockissa pääesiintyjinä toimivat muun muassa Canned Heat ja kitaristi Tommie Mansfield. Englantilainen musiikkilehti New Musical Express julkaisi artikkelin ensimmäisestä Ruisrock-tapahtumasta otsikolla: “Something New: A Rock Festival Expecting 5 000 Draws 30 000! — British Groups Stars of First Finnish Woodstock.”

Musiikkifestivaalien artisteiksi valittiin yhtyeitä, jotka edustivat pääasiassa progressiivista rokkia. Järjestäjät valitsivat itse esiintyvät artistit oman makunsa mukaisesti. Turun Soitannollinen Seura päätti lopettaa Turun Musiikkijuhlien järjestämisen vuonna 1972. Osasyynä juhlien lopetukseen oli, että kaupungin johto ei osannut päättää, kuinka monipäiväiseksi tapahtumaksi Ruisrock tulisi järjestää. Kolmantena vuonna festivaalien tapahtumapaikkaa siirrettiin Ruissalon toiseen osaan, ja tapahtuma lyhennettiin vain yhden päivän mittaiseksi. Osasyynä tähän muutokseen oli että, yleisen järjestyksen säilyminen aiheutti huolta.

1990- ja 2000-luvut

Vuonna 1989 Ruisrock sai anniskeluoikeudet ja tapahtuma myös säätiöitiin. Ruisrock joutui 1990-luvun puolella taloudellisiin vaikeuksiin ja sen jatko olikin vaakalaudalla. Vuonna 2001 tapahtuman otti kuitenkin haltuunsa Vantaan Festivaalit Oy, joka oli oikea elpymisliike rokkitapahtuman jatkon kannalta. Uusi järjestäjä karsi rankalla kädellä ulkomaisia huippuartisteja, jotka olivat suuri rahareikä festivaalien budjetissa. Tänä päivänä Ruisrock kukoistaa enemmän kuin koskaan ja siellä käy kävijöitä enemmän kuin muilla Suomen festivaaleilla. Ruisrockin vuosittainen kävijämäärä on kasvanut kymmeniin tuhansiin ihmisiin.

2000-luvun puolella Ruisrock saavutti suuret kävijämäärät. Vuonna 2009 kolme päivää kestäneessä Ruisrockissa kävi kuuntelijoita yhteensä noin 92 000 kävijää. Esiintyjinä tällöin toimivat muun muassa ulkomaiset Slipknot, Disturbed, Faith No More, The Sounds, In Flames, Mew sekä kotimaiset Children of Bodom, The Crash ja Tehosekoitin. Kävijäennätys rikkoontui taas vuonna 2014, jolloin kävijäluku kipusi 93 000 henkeen. Saman vuoden festivaalien esiintyjinä toimivat muun muassa kuuluisa The Offspring ja DJ David Guetta. Vuodesta 2014 lähtien kävijäluku on noussut tasaisesti.

Miten saapua paikan päälle?

Ruisrockiin on helppo saapua eri puolilta Suomea, joko junalla, bussilla tai vaikka omalla autolla. Järjestäjät suosittelevat kuitenkin käyttämään julkisia kulkuvälineitä. Turun rautatieasemalta ja Maariankadulta on järjestetty kävijöille varsinaisia festaribusseja alueelle. VR on myös lisännyt aikatauluihinsa ylimääräisen festivaalijunavuoron, joka liikennöi Turun ja Helsingin väliä. Kimppakyydit ovat myös varteenotettava ja edullinen tapa saapua juhlapaikalle. Ruissaloon ei pääse omalla autolla tapahtuman aikana, mutta sen voi jättää festivaalin parkkialueelle Turun Artukaisiin. Myös vene on vaihtoehtoinen tapa saapua paikalle.

Ruisrock 50 vuotta

Vuoden 2019 Ruisrock-festivaalit pidetään 5.–7.7. välisenä aikana vanhassa tutussa Ruissalossa. Festivaalit ovat viime vuosien ohjelmaa noudattaen kolmipäiväiset ja luvassa on paljon hyvää musiikkia, taidetta, erilaista tekemistä ja yllätyksiä. Festivaalin liput tulevat myyntiin lähempänä ajankohtajana. Festivaalien valmisteluja voi seurata helposti somen kautta ja pysyä täten ajan tasalla sitä koskevista uutisista. Vuoden 2019 järjestettävät Ruisrock-festivaalit täyttävät 50 vuotta ja sen kunniaksi järjestetäänkin talvifestivaali Ruishelmi Turun Logomossa. Artisteina tapahtumassa toimivat muun muassa SANNI, JVG, Ruusut, Pyhimys ja Ellinoora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *