Rock-musiikista

Rockin vaikutusvaltaisimmat yhtyeet kautta aikojen

The Rolling Stones eli suomalaisittain “Rollarit” on Englannista lähtöisin oleva rockyhtye. Yhtyeellä on ollut jo 1960-luvulta lähtien suuri merkitys länsimaisen populaarimusiikin ja -kulttuurin synnyssä. Yhtyeen nimi on lähtöisin Muddy Watersin kappaleesta ”Rollin’ Stone” ja nimestä käytetään monenlaisia muunnelmia arkikielessä. Rolling Stonesien musiikin perusta on rhythm and bluesissa, mutta se on hyödyntänyt myös erilaisia vaikutteita, kuten jamaikalaista reggaeta ja punkin alakulttuuria. Yhtye on myynyt albumejaan maailmanlaajuisesti yli 250 miljoonaa.

Yhtyeen jäseniin kuuluvat yhtyeen laulusolisti Mick Jagger ja kitaristi Keith Richards. He ovat säveltäneet ja sanoittaneet suurimman osan yhtyeen kappaleista. Heitä kutsutaan myös nimellä Glimmer Twins. Yhtyeen alkuperäinen rumpali oli Mick Avory, mutta nykyinen rumpali Charlie Watts astui kuvioihin vuonna 1963. 1960-luvulla toista kitaraa soitti yhtyeen perustajajäsen Brian Jones, ja hänen kuoltuaan Mick Taylor tuli kitaristiksi. Nykyisenä kitaristina toimii Ron Wood. Bill Wyman toimi yhtyeen basistina vuoteen 1993, ja nykyään kiertuebasistina toimii Darryl Jones.

Metallica

Metallica on maailmalla nimeä tehnyt yhdysvaltalainen metallimusiikkibändi. Yhtye perustettiin vuonna 1981 laulaja ja rytmikitaristi James Hetfieldin ja rumpali Lars Ulrichin toimesta. Yhtyeen aiempiin jäseniin kuuluivat muun muassa basisti Ron McGovney ja soolokitaristi Dave Mustaine. Vuonna 1982 yhtyeeseen liittyi basisti Cliff Burton ja vuotta myöhemmin Kirk Hammett vaihdettiin Mustainen tilalle soolokitaran varteen. Vuonna 1986 Burton menehtyi auto-onnettomuudessa ja hänen tilalleen basistiksi tuli Jason Newsted, joka erosi yhtyeestä vuonna 2001. Robert Trujillo tuli Newstedin jälkeen bändin basistiksi.

Metallican huippuvuodet sijoittuvat 1980 – 1990-luvulle. Yhtye julkaisi tällä välillä neljä ensimmäistä albumiaan. Master of Puppetsia on luonnehdittu kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmaksi thrash metal-levyksi. Albumi “Metallica” toi yhtyeen valtavirran suosioon. Metallican tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat muun muassa ”Master of Puppets”, “One” ja ”Fade to Black. Yhtye on uransa aikana julkaissut kymmenen studioalbumia ja Grammy-palkintoja se on kerännyt yhdeksän kappaletta. Metallica on myynyt albumeitaan yli 110 miljoonaa, ja se on nimetty yhdeksi Rock and Roll Hall of Famen jäsenistä.

The Beatles

The Beatles perustettiin vuonna 1960 vuonna Liverpoolissa, Englannissa. Yhtye keskittyi rock-musiikkiin ja sitä pidetään edelleenkin kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimpana rockyhtyeenä. Yhtyeen jäseniin kuuluivat John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Starr. Lennon ja McCartney toimivat yhtyeen pääsolisteina ja he sävelsivät yhdessä suurimman osan yhtyeen kappaleista. Bändin musiikissa yhdistyivät sekä rock että pop ensimmäistä kertaa musiikin historiassa. The Beatlesilla ei ollut myöskään perinteistä pääsolistia, kuten yleensä erityisesti menestyneillä yhtyeillä on.

The Beatles on kaupallisesti menestyksekkäin yhtye kautta aikojen, sillä se on rikkonut yli miljardin kappaleen myyntirajan. Yhtyeellä on ollut myös 20 ykköshittiä Billboard-listalla. Yhtye aloitti uransa rock and roll-musiikilla, mutta myöhemmin musiikki sai vaikutteita pop-musiikista. 1960-luvulla The Beatles koki kehitysharppauksen musiikillisesti sekä studioteknisesti ja vuoteen 1966 mennessä se oli vaihtanut psykedeelisen rockiin, musiikin melodisuus kuitenkin säilyi. Psykedeelisen kauden jälkeen musiikki palautettiin studioteknisempään suuntaan. Yhtye hajosi vuonna 1970. Sen elossa olevat jäsenet ovat menestyneet myös soolourillaan.

Queen

Queen on englantilainen rockyhtye, joka perustettiin vuonna 1970. Yhtye on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä yhtyeistä, ja sen klassiseen kokoonpanoon kuuluivat laulaja Freddie Mercury, kitaristi Brian May, rumpali Roger Taylor ja basisti John Deacon. Mercury kuoli AIDSiin vuonna 1991 ja yhtye jäi tauolle. Vuonna 2004 Queen teki comebackin uudella kokoonpanolla, johon lukeutui Paul Rodgers. Rodgersin ja Queenin yhteinen taival kuitenkin päättyi vuonna 2009. He olivat ehtineet tehdä yhdessä kaksi maailmankiertuetta ja yhden studioalbumin.

Vuonna 2012 Queenin laulusolistina toimi Adam Lambert, ja yhtye esiintyi nimellä Queen + Adam Lambert. Queen ja Lambert ovat tehneet yhteiskiertueita myös vuosina 2015-1018. Queen on saanut leiman glamrockin, stadionrockin ja progressiivisen rockin edelläkävijänä. Yhtyeellä on ollut suuri vaikutus raskaan rockin ja hevimetallimusiikin kehityksessä. Queen on julkaissut yhteensä 18 listaykkösalbumia ja 17 listaykkössingleä. Maailmanlaajuisesti kappaleita on myyty yli 300 miljoonaa. Queenin tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat ”We Are the Champions”, ”Somebody to Love” ja ”We Will Rock You”.

Pink Floyd

Pink Floyd perustettiin Englannissa vuonna 1965. Yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 250 miljoonaa, ja sen musiikki on psykedeelis- ja progressiivissävytteistä. Yhtye hajosi vuonna 1995. Alun perin yhtyeen muodostivat laulaja ja kitaristi Syd Barrett, rumpali Nick Mason, basisti Roger Waters ja kosketinsoittaja Richard Wright. Yhtyeen esikoisalbumi oli The Piper at the Gates of Dawn (1967). Muita yhtyeen tunnettuja albumeja ovat muun muassa The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals ja The Wall.

Nirvana

Rock-yhtye Nirvana on lähtöisin Yhdysvalloista ja sen aktiiviset vuodet sijoittuvat vuosille 1987–1994. Yhtyeen perustajina toimivat laulaja-kitaristi Kurt Cobain ja basisti Krist Novoselic. Rumpali Dave Grohl liittyi yhtyeeseen vuonna 1990. Nirvana julkaisi kolme studioalbumia uransa aikana, mutta tässä tapauksessa laatu korvasi määrän ja sitä pidetäänkin yhtenä vaikutusvaltaisimmista rock-yhtyeistä. Cobain kuoli vuonna 1994, johon loppui koko yhtyeen ura. Yhtye on julkaissut muutamia hittejä hajoamisensa jälkeen Cobainin lesken Courtney Loven avustuksella. Nirvana on myynyt maailmanlaajuisesti albumejaan yli 75 miljoonaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *