Rock-musiikista

Punk ja sen eri tyylisuunnat

Punk musiikki syntyi 1970-luvulla. Sen inspiraationa toimi rockmusiikki sekä nuoriso- ja vastakulttuuri. Punkiin usein yhdistetään myös anarkistinen arvomaailma sekä elämäntapa. Punkille luonteenomaista on aggressiivinen esitystapa, nopeatempoisuus, yksinkertaisuus, rosoisuus ja tietynlainen viimeistelemättömyys teknisesti. Punk on rockmusiikin tyylilaji. Punk ottaa usein kantaa sanoitusten muodossa, ja sen alkuaikoina sitä kuvattiinkin sanalla “työttömyysjono-rock”. Nimitys viittaa turhautumiseen, kuten esimerkiksi Englannissa 70-luvun alussa vallinneeseen työttömyyteen. Tätä turhautumista punk-muusikot sitten purkivat muulle kansalle musiikin muodossa.

Punkin voikin sanoa palauttaneen rock-musiikin maailman yksinkertaiseen niin sanotun kolmen soinnun linjaan. Punkissa soittotaito ei ollut kaikki kaikessa, vaan idea löytyi kantaaottavista sanoituksista ja asenne ratkaisi. Monet punkin klassikkobiisit soivat tänä päivänäkin edelleen radiossa, vaikka punkin asema on jäänyt hieman alakulttuurimaiseksi. Punk on pysynyt alkuaikojen tavoin kantaaottavana ja poliittisena, vaikka irokeesit ja muuten raju look ovatkin lähestulkoon hävinneet katukuvasta. Moni rock-yhtye on saanut punkilta vaikutteita, vaikkei niitä punk-yhtyeiksi kutsutakaan.

Punkrock

Punkrockin ensijäljet löytyvät jo 1960-luvun puolelta. Tällöin kyseistä tyylilajia edustivat muun muassa amerikkalainen garage rock-bändi The Who, Velvet Underground, The Stooges ja MC5, sekä muita lukuisia muitakin proto-punk-yhtyeitä syntyi kuin sieniä sateella. Kuitenkin eniten kaikista yhtyeistä brittiläiseen punkrockiin on antanut vaikutteita Ramones. 1960-luvulla esiintyi punk-liikkeen kaltaista protestia yhteiskuntaa vastaan erityisesti protesti- ja underground-liikkeen radikaaleimmissa päissä. Myös Suomen päässä on sanottu Talvisodan aikaiseen ryhmään kuuluneiden ennakoineen punkin provosoivaa auktoriteettia vastustavaa henkeä.

Amerikassa 1970-luvulla Ged Dunn, John Holmstrom ja Legs McNeil perustivat yhteistyössä lehden, joka käsitteli underground-musiikkikulttuuria. Lehden nimeksi tuli lyhyesti ja ytimekkäästi “Punk”. Sana “punk” tarkoitti ”katujätkää” tai ”renttua”. Lehti julkaistiin vuonna 1975, ja se olikin läpimurto, joka teki punk-termistä tunnetun. Lehti käsitteli pääasiassa yhtyeitä, kuten Ramones, Blondie, Dead Boys, New York Dolls, Television ja Dead Boys. Myöhemmässä vaiheessa se alkoi kirjoittamaan myös yhtyeistä Johnny Thunders and The Heartbreakers sekä Richard Hell and The Voidoids.

Punk-kulttuuri Britanniassa

Englantilainen Malcolm McLaren tunnetaan menestyneen brittipunkyhtyeen The Sex Pistolsin lanseeraajana. Uusi brittiläinen punk-kulttuuri alkoi muotoutumaan vasta vuonna 1976. Samaisena vuonna Ramones järjesti keikan Lontoon Roundhousessa. Sex Pistolsin inspiroimana syntyikin myöhemmin monia yhtyeitä, kuten The Clash, The Slits, Joy Division, Siouxsie & the Banshees, The Jam, Generation X, The Adverts, Sham 69, X-Ray Spex, Buzzcoks ja The Vibrators. Australialainen yhtye The Saints sekä brittiläinen yhtye The Damned debytoivat singleillään syksyllä 1976 Englannissa.

Vuosi 1976 oli menestyksekäs punkin saralla, sillä samana vuonna myös The Sex Pistols julkaisi singlensä ”Anarchy in the U.K.”. Britanniassa punk oli enemmän yhteiskunnan asioihin kantaaottava kuin New Yorkissa syntynyt punkliike. Brittipunk käsitteli sanoituksissaan asioita liittyen epäoikeudenmukaiseen yhteiskuntaan, joka tuotti kansalaisilleen ahdistusta ja kurjuutta. Punkin kannattajat ilmaisivat myös aatteitaan pukeutumistyylillään, johon kuuluivat muun muassa erilaiset lävistykset, irokeesit, piikkimäiset kampaukset, kloriittifarkut ja hakaneulat. Punkkarit protestoivat välillä jopa väkivaltaisin keinoin.

Punkin kehitys

Vuosien 1977–1980 välillä punk levisi muihin maailman kolkkiin ja muuttui kaupallisemmaksi. Monet yhtyeet, kuten The Clash, alkoivat suuntautua musiikissa enemmän rockin suuntaan. Tätä tietä viitoitti erityisesti Talking Heads -yhtye, ja siltä pohjalta kehittyi edelleen erilaisia kokeellisia post-punk-tyylejä, kuten Johnny Rottenin uusi yhtye nimeltään Public Image Limited. Vastapainona kaupallisuudelle syntyi hardcore punk, joka jatkoi kantaaottavan punkrockin kehitystä. Hardcore punkia edustivat maailmalla muun muassa Black Flag, Bad Brains, Dead Kennedys, ja Minor Threat ja D.O.A.

Brittiläisiin hardcore-yhtyeisiin lukeutuivat muun muassa Discharge, Amebix, Chaos UK, The Exploited, Charged GBH, Disorder, Broken Bones, Subhumans, Attak ja Blitz. Vuosi 1982 lukeutuu hardrock punkin kultaisiin vuosiin. “Oi!” on tyylisuunta, joka sai alkunsa samoihin aikoihin. Oi! lukeutuu enemmän skinhead-kulttuuriin, ja siitä käytetään myös nimitystä katupunk. Oi!-yhtyeitä olivat muun muassa Angelic Upstarts, Cockney Rejects ja The 4-Skins. Myös punktyyli horror punk sai alkunsa samoihin aikoihin. Musiikillisesti horror punk muistutti alkuperäisä punkrockia, mutta siinä oli hyödynnetty kauhuteemoja.

Punk-kulttuuri Suomessa

Suomen ensimmäisenä punklevytyksenä pidetään Briardin esikoissingleä “I Really Hate Ya” (1977). Briardia ennen esimerkiksi yhtye Sleepy Sleepers oli kuitenkin julistautunut punkyhtyeeksi, mutta yhtye lähinnä parodioi punkkia humoristisin elementein. Suosituimpia nimiä Suomen punkmusiikin historiassa ovat muun muassa Pelle Miljoona, Eppu Normaali ja Maukka Perusjätkä. Muita tunnettuja yhtyeitä ovat Kollaa Kestää, Vaavi, Problems?, Korroosio, Ratsia, Sehr Schnell ja Se. Eput, Pelle ja monet muut artistit vaihtoivat tyyliään ajan saatossa poplarisempaan suuntaan.

Esimerkkinä Sex Pistols

Sex Pistols oli tunnettu brittiläinen punk rock -yhtye, ja sitä pidetään yhtenä kautta aikojen vaikuttavimmista punk-yhtyeistä. Sex Pistols sai alkunsa vuonna 1975 Lontoossa, ja sillä on suuri merkitys punkin leviämiseen Isossa-Britanniassa. Myöhemmässä vaiheessa yhtye on myös inspiroinut monia punk- ja vaihtoehtorock-muusikoita. Yhtyeen ura oli lyhyt, vain kaksi ja puoli vuotta, ja se jäikin vain yhden albumin ihmeeksi. Tämä studioalbumi julkaistiin vuonna 1977 ja sen nimi oli ”Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *