Rock-musiikista

Mitkä ovat Suomen parhaimmat keikkapaikat?

Monien mielestä musiikki on parhaimmillaan silloin, kun sitä kuulee artistin tai bändin esittämänä konsertissa, eli niin sanotusti livenä. Silloin esitettävä musiikki on yleisön huomion keskipisteenä, toisin kuin vaikkapa levyltä tai radiosta kuunneltuna, jolloin se jää usein pelkäksi taustalla soivaksi viihdykkeeksi. Live-tapahtumassa saadaan musiikin mukaan myös valot, savu, usva ja muut tehosteet. Isommilla orkesterilla on usein mukana myös lavan taustalle heijastettavat videot tai esimerkiksi tanssiryhmä. Live-tapahtuma voi ollakin todellinen spektaakkeli, jota voi muistella vielä vuosienkin jälkeen.

Suomesta löytyy runsaasti mitä erilaisimpia keikkapaikkoja. Myös keikkailevia artisteja ja bändejä on paljon: sekä suomalaisia että maailman tähtiä. Tunnelmallisen ja intiimin trubaduuri- tai duo-keikan voi bongata monista musiikkibaareista ja ravintoloista ympäri Suomen. Esimerkiksi Helsingin Pub Peräkammarissa ja Juttuvassa ovat esiintyneet monet merkittävät suomalaiset artistit, kuten vaikkapa Trubaduuri Mara tai Jiri Nikkinen. Vastaavanlaisia baareja löytyy jokaisesta kaupungista ja jopa pienemmiltäkin paikkakunnilta. Monet niistä ovat saavuttaneet vuosikymmenten aikana legendaarisen maineen, ja musiikkia voidaan tulla kuuntelemaan kauempaakin.

Eräitä legendaarisia live-ravintoloita

Satulaseppä Vihdissä, Ojamo Pub, Myllytupa Sastamalassa – siinäpä muutama Etelä-Suomessa sijaitseva esiintymispaikka, jotka houkuttelevat yleisön lisäksi myös esiintyjiä. Pääkaupunkiseudulta löytyy Juttutuvan ja Peräkammarin lisäksi myös esimerkiksi Pub Heinähattu sekä kuuluisa irkkubaari Molly Malones. Tampereelta, Turusta, Porista, Jyväskylästä, Oulusta ja kaikista muistakin kaupungeista löytyy yleensä useampikin live-ravintola, joissa artisteja ja bändejä voi kuunnella viikonloppuisin. Lomakausina kesä-heinäkuussa esiintymislava on käytössä muinakin viikonpäivinä. Konsertit ovat yleensä ilmaisia, mutta toisinaan sisäänpääsymaksua saattaa olla 5–10 euron verran.

Ei välttämättä tarvitse siis lähteä kovin kauas, jos haluaa nauttia live-musiikista. On tietysti muistettava, että pienemmät esiintymispaikat, jotka eivät vaadi pääsymaksua, eivät voi myöskään tarjota sellaisia esiintyjiä, joiden keikkapalkkiot ovat korkeita. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö laadukasta musiikkia olisi tarjolla – päinvastoin, pienessä ravintolassa esiintyvä artisti tai bändiä on usein positiivinen yllätys. Pienemmän yleisön mukana saa myös aivan erilaisen kontaktin esiintyjiin, kuin satojen tai tuhansien ihmisten yleisössä. Tunnelma on varmasti katossa.

Konserttipaikat ja lavat

Isommilla keikkalavoilla on tietysti etunsa: bändit voivat soittaa niissä kovempaa ja mukaan saadaan lisäksi enemmän valoja ja muita efektejä. Suurten lavojen konsertit ovat lähes aina maksullisia, ja pääsylippujen hinnat vaihtelevat parista kymmenestä eurosta yli sataan euroon riippuen siitä, miten nimekäs esiintyjä on. Suomessa on useita nimekkäitä konserttipaikkoja, ja jos haluaa lisäksi tanssia, niin silloin voi suunnata vaikkapa sellaisiin kohteisiin kuin tanssiravintola Tulisuudelma Vantaalla, Lohjan Tanhuhovi, Someron Esakallio tai Köyliön Lallis.

Rock- ja pop-vetoisempia kuuluisia paikkoja ovat puolestaan Tampereen YO-talo ja Tullikamari ja Helsingissä puolestaan “Vanha” Ylioppilastalo, Kaapelitehdas ja tietysti legendaarinen Tavastia-Klubi. Tokihan rock-paikoissakin voi tanssia, mutta tanssiorkesterit niissä kuitenkin harvemmin esiintyvät. Näissä keskikokoisissa klubeissa kuullaan useimmiten suomalaisia kärkibändejä ja aika usein myös Suomessa kiertueilla olevia kansainvälisiä esiintyjiä. Yleisöä esimerkiksi Tavastialle mahtuu jo useampi sata, tosin varsinaiselle yleisölle varatulle alueelle eivät kaikki mahdu, mutta bändiä voi hyvin seurata myös parvelta tai baarista käsin.

Suuret konsertit

Luku sinänsä ovat varsinaiset konsertit, jotka ovat kertaluonteisia tapahtumia. Suomen suurimmat konsertit on 2000-luvun puolella perinteisesti järjestetty Helsingin Hartwall-areenalla. Sitä ennen tunnettuja maailman tähtiä saattoi kuunnella Helsingin Jäähallissa ja Messukeskuksessa. Vielä 1960-luvulla Helsingin Kulttuuritalo oli puolestaan paikka, josta saattoi bongata vaikka Jimi Hendrixin. Myös Finlandia-talolla, Oopperatalolla ja monissa muissa riittävin isoissa ja tarkoitukseen sopivissa paikoissa on järjestetty konsertteja. Esiintymässä ovat olleet muun muassa David Bowie, Pink Floyd ja tietysti Metallica ja lukemattomat muut heavy-bändit.

Suurten maailmantähtien konsertit keskittyvät pääosin Helsinkiin, mutta toki heitä on käynyt muuallakin. Pienemmillä paikkakunnilla on usein urheilutalo- tai halli, josta saattaa bongata vaikka nimekkään amerikkalaisen blues- tai jazz-bändin. Niiden akustiikka ei ole musiikin esittämiseen kuitenkaan paras mahdollinen, koska ne on alunperin suunniteltu palloiluhalleiksi. Jotkin urheilutalot ovat kuitenkaan saavuttaneet suuren suosion myös keikkapaikkoina, ja tällaisia ovat esimerkiksi Kalannin Urheilutalo ja Rauman Ooperi. 1980-luvun jälkeen tosin näihin ja moniin muihinkin kaupunkeihin on rakennettu myös varsinaisia konserttipaikkoja.

Ulkoilmakonsertit

Ulkoilmakonsertit ovat varma kesän merkki, ja niitä järjestetäänkin Suomessa paljon. Tietysti festivaalien yhteydessä, mutta myös kertaluonteisesti. Nimekkäitä ulkoilmakonserttipaikkoja ovat esimerkiksi Porin Yyterin lava, Helsingin Kaivopuisto ja tietysti Helsingin Olympiastadion, jossa järjestettiin esimerkiksi ikimuistoinen Paul McCartneyn konsertti 2000-luvun alkuvuosina. Vastaavasti esimerkiksi Oulunkylän urheilukentällä on esiintynyt itse legendaarinen ZZ-Top suoraan USA:n Texasista. Oma lukunsa ovat myös erilaiset ulkoilmakonsertit, joita järjestetään Pori Jazzin yhteydessä eri puolilla kaupunkia. Se onkin hyvä hetki käydä Porissa, jos kaupunki ei vielä ole tuttu.

Rock-festivaalit

Tietysti viimeistään silloin, kun kesäisin Suomi täyttyy erilaisista festivaaleista, on tullut aika käydä tutustumassa sen hetken kotimaisiin ja ulkomaisiin kärkinimiin. Festivaaleilla on yleensä tarjolla peruskattaus kysytyimpiä suomalaisia artisteja ja bändejä ja lisäksi vielä useampi ulkomaalainen esiintyjä. Esiintyjälistat julkaistaan hyvissä ajoin, joten kesän lomasuunnitelmatkin voi halutessaan muokata suosikkibändinsä keikkojen mukaan. Yksi legendaarisin rock-festivaali on Turun Ruisrock, jota on järjestetty tauotta jo vuodesta 1970. Vuosien mittaan se on saanut rinnalleen paljon muitakin suurtapahtumia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *