Rock-musiikista

Kuinka aloitteleva bändi voi menestyä?

Bändin perustaminen on monelle muusikolle luonnollinen osa omaa kehitystä ja uralla edistymistä. Monille bändissä soittaminen on harrastus ja elämäntapa. Voisiko bändistä tulla tulonlähde ja työ, jolla ansaita rahaa? Musiikkibisnes oli tunnetusti ennen kankea ala ja monet lahjakkaat muusikot lannistuivat jo alkumetreillä kovan kilpailun edessä. Nykyään mahdollisuudet ovat aivan toiset, kun jokainen muusikko voi halutessaan julkaista musiikkia sosiaalisen median kanavien kautta ja rakentaa brändiään internetin tarjoamien lukuisten mahdollisuuksien kautta.

Haluaisit ehkä aloittaa bändin ja haaveilet menestyksestä. Et ole kuitenkaan varma, miten lähteä liikkeelle ja mitä tulisi tehdä ensin? Tämä artikkeli sisältää käytännöllisiä vinkkejä aloittavalle bändille. Usein aloittaminen voi tuntua haastavalta, mutta vauhtiin päästessä vain taivas on rajana. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jokaisen bändin tie on erilainen, ja kukaan ei voi taata varmaa menestystä. Hyvät vinkit kuitenkin vauhdittavat aloittamista, helpottaen ymmärtämään, millaisia mahdollisuuksia bändilläsi on markkinoida ja kehittää itseään.

Yhteinen sävel – löytyykö sitä?

Menestykseen ei ole olemassa varmaa kaavaa, mikä saattaa tuntua aloittavalle bändille epävarmuustekijältä. Edes musiikkialalla vuosikymmeniä toimineella konkarilla ei ole tarjota avaimia varmaan menestykseen. Joudumme kohtaamaan pelkomme ja epävarmuutemme, ja muuttamaan ne uskoksi omiin kykyihimme. On kyse sitten muutaman ihmisen bändistä tai suuremmasta ryhmästä, kannattaa sopia yhteiset tavoitteet bändinä toimimiselle. Jos halutaan menestyä, on kyse yritystoiminnasta, jonka tarkoituksena on tuottaa rahaa. Olenko sitoutunut bändin yhteiseen tavoitteeseen myös haastavina hetkinä? Oletko valmis tekemään töitä menestyksen eteen?

Säännöllinen harjoittelu on aloittavalle bändille erityisen tärkeää. Harjoittelu yhdessä ja yksin takaa kehittymisen yhteistä päämäärää kohti. Olisi hyvä sopia selkeä aikataulu harjoittelemiselle, jolloin jokainen sitoutuu varaamaan aikaa yhteiselle projektille. Jo alkuvaiheessa on hyvä pyrkiä esiintymään julkisesti aina kun mahdollista, sillä live-keikat lisäävät esiintymisvarmuutta. Kannattaa kysellä mahdollisuudesta soittaa kouluissa, kahviloissa, baareissa ja festivaaleilla. Katusoittaminen on myös hauska tapa kerätä esiintymisvarmuutta. Kadulla on helppo jutella ihmisten kanssa ja opetella mainostamaan omaa bändiään.

Erotu mieleenpainuvalla nimellä, ja hoida sopimusasiat kuntoon

Brändin luominen ja kehittäminen on tärkeä asia myös musiikkibisneksessä. Onko bändillänne jo nimi? Jos ei, niin kannattaa käyttää yhdessä aikaa sen keksimiseen. Jos yhdessä on harjoiteltu jo pitkään, voi nimen keksiminen olla helppoa. Nimen keksimisen yhteydessä voi samalla miettiä bändin tyyliä. Miten halutaan erottautua muista? Mitä tyylisuuntaa musiikki edustaa ja miten se vaikuttaa jäsenten pukeutumiseen ja käyttäytymiseen? Jonkinlaiset suuntaviivat kannattaa luoda jo alkuvaiheessa, vaikka ne muuttuvat usein matkan varrella.

Alkuvaiheessa saattaa tuntua, että verotus, sopimukset ja yrityksen perustamiseen liittyvät asiat eivät ole ajankohtaisia. Kuitenkin kannattaa muistaa, että näitä asioita ei voi ikuisesti sivuuttaa. Bändin jäsenten välinen kirjallinen sopimus olisi hyvä solmia jo alkuvaiheessa, koska selvät yhteiset säännöt auttavat mahdollisissa ongelmatilanteissa. Sopimuksien tekoon, yrityksen perustamiseen, verotukseen ja laskutukseen liittyvissä asioissa kannattaa kysyä neuvoa ammattilaisilta. Käytännön asioiden selvittäminen voi tuntua puuduttavalta, mutta on suositeltavaa laittaa ne kerralla kuntoon jo alkuvaiheessa.

Brändäys ja sosiaalinen media bändin menestystä tukemassa

Mikäli haluaa nopeuttaa ja helpottaa bändinsä menestymistä, kannattaa suhtautua vakavasti sosiaalisen median mahdollisuuksiin. Moni haluaa keskittyä musiikin tekoon ja unohtaa, että menestyä voi vain, jos jakaa musiikkiaan maailmalle. Mikäli et anna ihmisille mahdollisuutta kuulla ja fanittaa musiikkiasi, saatat myös estää oman menestyksesi. Videoiden tekeminen ja julkaisu on sosiaalisen median kanavien kautta kaikkein ulottuvilla. Facebook Live tai YouTube-videot toimivat oivana kanavana jakaa musiikkia kuulijoille ja kommunikoida fanien kanssa helpolla ja hauskalla tavalla.

Oman brändin suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Millainen logo sopisi bändille, mitä värejä käytetään ja kuka kirjoittaa esittelytekstit? Hyviä kuvia tarvitaan bändin markkinoinnissa ja suositeltavaa on kerätä kuvamateriaalia treeneistä ja keikoilta. Hyvin suunnitellut nettisivut yhdistettynä sosiaalisen median tileihin, kuten Facebook, Instagram ja YouTube, ovat tärkeä satsaus bändin menestykseen. Mikäli jäsenillä ei ole aikaa tai osaamista tällä saralla, voi olla kannattavaa palkata ulkopuolista apua luomaan ja pitämään yllä näitä internetin markkinointikanavia.

Levytys ja joukkorahoitus

Ensimmäinen levytys on jännittävä kokemus. Mikäli bändillä on jo seuraajia, rahaa voi kerätä levytyksen toteuttamiseen esimerkiksi joukkorahoituksen keinoin. Joukkorahoitus on myös tapa saada julkisuutta. Saatat yllättyä, miten avokätisesti ihmiset ovat halukkaita tukemaan projekteja, joiden toteutumisen he haluavat nähdä. Levyttäminen oli ennen kallista ja vain harvoilla oli siihen mahdollisuus. Nykyään pienet yksityiset studiot vuokraavat tilojaan verrattain edullisesti, ja levytyksestä ei enää tarvitse maksaa omaisuutta. Ennen studion varaamista, kannattaa levytys suunnitella huolellisesti.

Usko menestykseen

Nyt kun kaikki käytännön asiat on saatu kuntoon, voi huokaista helpotuksesta! Bändin menestykselle on luotu tukeva pohja. Olette jo ehkä käyneet muutamilla keikoilla kokemusta hankkimassa ja levytys on suunnitelmissa. Hyvinä ja vaikeina hetkinä kannattaa muistaa, että ne ovat molemmat osa polkua, jolle yhdessä bändinä lähditte. Usko menestykseen ja rakkaan harrastuksen muuttumiseen työksi, on lopulta kiinni positiivisesta ja toiveikkaasta asenteesta. Menestys ja raha tulevat kyllä perässä, kun sitoudut tekemään sitä, mistä nautit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *