Rock-musiikista

Esittelyssä Suomen suosituimmat rockfestivaalit

Suomen laajat asuttamattomat alueet tarjoavat erinomaiset puitteet erilaisille musiikkifestivaaleille, ja suomalaiset ovatkin juhlineet festivaaleilla jo vuosikymmenien ajan. Suosittuja festivaaleja löytyy laidasta laitaan niin jazzin, iskelmän kuin rockinkin parissa. Vuoden aikana jopa 800 000 suomalaista päätyy vierailemaan jollain festivaalilla. Suomen festivaalivalikoima on laaja, joten jokaiselle löytyy varmasti mieleinen tapahtuma, juuri itselle mieluisalla musiikilla varustettuna. Suosituimpia musiikkifestivaaleja tänä päivänä ovat erilaiset rockfestivaalit, joista vanhin on monelle tuttu, Turussa järjestettävä Ruisrock.

Ruisrock on ollut iso osa Suomen festivaalikesää jo vuodesta 1970 asti. Ruisrock saavutti huikean suosion jo ensimmäisinä vuosinaan, sillä jo festarin toisena kesänä se oli yksi koko Euroopan suosituimmista musiikkitapahtumista. Ruisrockin menestyksen myötä Suomessa alkoi kukoistaa yhä useampia muita rock-tyylisiä festivaaleja. Hyvä esimerkki on vielä tänäkin päivänä aktiivinen Joensuun Ilosaarirock, joka syntyi aikoinaan pienestä puistokonsertista. Seuraava merkittävä lisäys Suomen rockfestivaaleihin oli vuonna 1973 Oulussa järjestetty Kuusrock, jonka seuraaja tänä päivänä on Qstock.

Ilosaarirock on Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali

Ilosaarirock järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971, jolloin se oli niemeltään Rockrieha. Tapahtuma on Suomen toiseksi vanhin, edelleen aktiivinen rockfestivaali, ja se järjestetään Joensuun Laulurinteellä joka vuosi heinäkuun toisena viikonloppuna. Nimensä mukaan Ilosaarirock järjestettiin Joensuun Ilosaaressa aina vuoteen 1991 asti, jonka jälkeen se siirrettiin Laulurinteelle. Vuonna 1998 Ilosaarirock sijoittui Suomen toiseksi suurimmaksi festivaaliksi. Ilosaarirockin järjestäminen tapahtuu pääasiallisesti vapaaehtoisvoimin, eikä tapahtuman tarkoituksena ole tuottaa voittoa, vaan tuotot käytetään seuraavan kesän festivaalin järjestämiseen.

Ilosaarirockin järjestämistä kuvaa talkoohenkisyys. Festivaalin tuotoilla halutaan myös tukea aloittelevia, pohjoiskarjalaisia yhtyeitä. Ilosaarirockin järjestäjä Joensuun Popmuusikot ry on voittoa tavoittelematon järjestö, joka on järjestänyt festivaalin sen ensimmäisestä vuodesta alkaen. Vuonna 1971 ensimmäinen Ilosaarirock esitti kahdeksan paikallista yhteyttä. Festivaalin siirtyessä Ilosaaresta Laulurinteelle myös ohjelmisto pääsi laajenemaan. Vuonna 1993 festivaalin järjestäminen oli haastavaa ja olosuhteet olivat vaikeat, sillä järjestäjät olivat veloissa edellisen vuoden festivaaleista. Kesällä 2018 Ilosaarirockissa vieraili historiansa toiseksi suurin määrä kävijöitä: jopa 65 000 festivaalivierailijaa.

Qstock on Pohjois-Suomen kesän kohokohta

Qstock on järjestetty Oulun Kuusisaaressa vuodesta 2003 alkaen. Tapahtuman voidaan sanoa olevan seuraaja Kuusrock-festivaalille, joka järjestettiin Kuusisaaressa vuosien 1973 ja 1991 välillä. Kuusrockista muodostui yksi Suomen tärkeimmistä rockfestivaaleista, ja tapahtumassa esiintyikin useita ulkomaalaisia sekä kotimaisia nousevia yhtyeitä, kuten esimerkiksi Iron Maiden. Kuusrockin viimeiset kaksi vuotta olivat haastavat, sillä erityisesti ulkomaalaisten artistien palkkiovaatimukset olivat kallistuneet samalla kun yleisön vaatimukset tulivat nirsommiksi. Raskaiden tappioiden myötä Kuusrock päätti taipaleensa vuonna 1991 amerikkalaisen Blues Brothers Bandin saattelemana.

Qstock on yksi Suomen suurimmista musiikkifestivaaleista. Tapahtuma on saavuttanut hurjan suosion kansan keskuudessa, ja festivaali onkin ollut viime vuosina kokonaan loppuunmyyty. Ensimmäinen Qstock-festivaali järjestettiin vuonna 2003, jolloin kävijämäärän arvioitiin olevan noin 3 000 vierailijaa, mutta tosiasiassa vierailijoita saapui yli 7 000. Seuraavassa kolmessa vuodessa Qstock vakiinnutti paikkansa yhtenä Suomen tärkeimmistä festivaaleista, joka saa vuosittain noin 20 000 kävijää. Festivaalialue sisältää kuusi lavaa, joilla nähdään vuosittain yli 60 kotimaista ja ulkomaalaista esiintyjää.

Seinäjoen Provinssi on yksi kesän suosituimmista festivaaleista

Provinssirock, joka on kulkenut vuodesta 2015 alkaen ytimekkäästi nimellä Provinssi, on kolmipäiväinen festivaali, joka järjestetään Seinäjoen Törnävänsaarella. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1979, jolloin se oli käytännössä vain yhden päivän ja yhden esiintymislavan festivaali. Myöhemmin vuonna 1982 tapahtuma laajeni kaksipäiväiseksi ja vuonna 1997 kolmipäiväiseksi. Provinssirock toimi pitkään Suomen festivaalikesän avaajana kesäkuun alussa, mutta tänä päivänä se järjestetään kesäkuun viimeisellä viikolla. Vuosien varrella Provinssissa on esiintynyt useita suosittuja suomalaisia ja ulkomaalaisia esiintyjä, esimerkiksi Ramones vuonna 1988.

Vuonna 1986 Provinssin kävijämääräksi arvioitiin 10 000, mutta loppupeleissä festivaaleilla juhli 40 000 vierailijaa. Ennätysmäärä festivaalivierailijoita koettiin kuitenkin vasta vuonna 2008, jolloin Provinssi järjestettiin 30. kertaa, ja kävijöitä saapui viikonlopun aikana 80 000. Samana vuonna Euroopan festivaalijärjestö Yourope myönsi Provinssille Green’n’Clean ympäristötunnustuksen. Vuonna 2016 Provinssin päiväkohtainen kävijämäärä oli suurin koko festivaalin historian aikana, jolloin lauantain kaikki 31 000 lippua loppuunmyytiin. Provinssi on kuulunut Suomen festivaalikesään jo useamman vuosikymmenen ajan, ja se on edelleen yksi suosituimmista tapahtumista.

Suomalaisten rockfestivaalien historiaa

Vuoden 1980 aikana, Ruisrockin nousun jälkeen, Suomessa syntyi eräänlainen rockfestivaalien trendi, jonka myötä pintaan nousi useita uusia festivaaleja. Osa näistä festivaaleista ei kuitenkaan pysynyt rockfestivaalien nousussa mukana, vaan joutui lopettamaan toimintansa. Suosittujen ulkomaalaisten artistien hankkiminen oli festivaaleille tärkeää, mutta sitäkin kalliimpaa palkkiovaatimusten noustessa korkeammiksi. Yksikin tappiollinen tapahtuma saattoi viedä koko festivaalin taloudelliseen perikatoon. Aikansa tunnetuimpia rockfestivaaleja, jotka joutuivat lopettamaan toimintansa, ovat esimerkiksi Tulivuorirock, Saapasjalkarock, Dinosaurock ja Giants of Rock.

Tulivuorirock ja Saapasjalkarock olivat aikansa suosituimpia festivaaleja

Lappajärven Tulivuorirock, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970, oli Suomen vanhin rockfestivaali heti Ruisrockin jälkeen. Tulivuorirock tarjoili festivaalikansalle monia ulkomaalaisia, nousussa olevia yhtyeitä ja artisteja aina vuoteen 1986 asti, jonka jälkeen tapahtuma valitettavasti velkaantui raskaasti Status Quon keikkailun seurauksena. Tapahtuma herätettiin henkiin uudelleen vuonna 2007, jonka jälkeen se on järjestetty yhdeksän kertaa. Saapasjalkarock järjestettiin Pihtiputaalla vuosien 1976 ja 1988 välillä. Tapahtuma oli myös yksi aikansa maineikkaimmista rockfestivaaleista Suomessa; Saapasjalkarock muun muassa esitteli Metallican Pihtiputaan festivaaliyleisölle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *